Hírek, újdonságok:

2020 szeptember 15-én debütált az ArchiCAD 24 magyar nyelvű verziója

Aki használta a korábbi ArchiCAD verziókat, annak azonnal feltűnik az átstrukturált eszköztár paletta. Új elem a tervezés eszköztárban a szerelvény eszköz, mellyel igen sok előre definiált MEP-kompatibilis könyvtári elem érhető el. Átkerült még a tervezés eszköztárba a lámpa is. Ezzel az összes 3D típusú modellező parancs egy helyen található, míg a 2D eszközök helye a dokumentáció eszköztár. A kettő között helyezkedik el a nézet eszköztár. Az itt található ikonokkal tudjuk a 3D modellünket különböző helyzetekből szemlélni.

A legnagyobb fejlesztés az együttműködés területén történt. Ennek egyik alapfeltétele a BIMcloud modellközpont teljeskörű támogatása. A felhőtárhely segítségével a szakemberek egymástól távol eső helyszíneken is hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Tovább fejlődött a sikeres csapatmunka menüpont, többféle új megoldás és funkció került be ide. Ilyen például a változatkövetés, a feladatmenedzselés, a tervváltozatok kezelése és a legújabb BIM együttműködési formátum (a BCF 2.1) támogatása is.

Az integrált tervezési munkafolyamatban például a statikusok az ArchiCAD szerkezetelemzési modelljét széleskörűen fel tudják használni, így nem kell külön szoftverrel újra felépíteni az tervezett épület tartószerkezeti és csomóponti 3D modelljét. Egyrészt az ArchiCAD-en belül elvégezhetnek bizonyos ellenőrzéseket, másrészt a 3D modellt kiválóan exportálhatják különböző elemző programokba. Hasonlóan széleskörűek az épületgépészek és más szakági mérnökök lehetőségei.

Természetesen a legújabb ArchiCAD 24 kompatibilis a korábbi verziókkal, meg tudja nyitni még a 8.1 verzió fájljait is. A verzióváltás a sok újdonság és az eltérő könyvtárak miatt nem automatikus, de igen sok eszközt kapunk hozzá. Természetesen a verzióváltás annál könnyebb, minél frissebb terv verziót szándékozunk megnyitni. A kompatibilitás kiterjed a BCF és az IFC különböző verzióira is.

Megjelent a magyar nyelvű AutoCAD 2021

Ahogyan az előző években megszokhattuk, az Autodesk már májusban közzéteszi a következő évi verziót. Jelen esetben ez az AutoCAD 2021, amelynek már a magyar nyelvű változata is elkészült.

Ha munkánk során a felhőbe mentünk, akkor program elmenti a változásokat, amiket az új „Rajznapló” palettán követhetünk. A felhőtárhelyből könnyedén elérhetők nem csak a rajzfájlok, hanem a blokkok és blokkelemtárak is. (A támogatott felhőtárak: OneDrive, Box, Dropbox.) Az AutoCAD 2021 azonnal értesít minket, ha egy becsatolt XREF fájl megváltozik. A „Külső referenciák” paletta segítségével összehasonlíthatók az aktuális rajzba XREF-ként csatolt fájlok módosításai.

A METSZ és az ELÉR parancsok új, gyors módot kaptak; de aki a régieket jobban kedvelte, annak a korábbi verziók is elérhetők maradtak. A GEOMMÉR parancs is kapott két új, gyors opciót: azonnal megjeleníti a zárt objektumok kerületeit és területeit is. Bővültek a revízióbuborékok lehetőségei, és a „Tulajdonságok” palettán egyértelműbb lett az azonosításuk.

Az új AutoCAD verzióban már működnek az érintőképernyős (tabletes, mobiltelefonos) kézmozdulat-vezérlések: például ugyanúgy lehet koppintással kijelölni; vagy két ujjal kicsinyíteni-nagyítani, mint ahogyan azt más, okostelefonra optimalizált alkalmazásoknál már megszokhattuk. A fejlesztők javítottak a grafikus teljesítményen, és az internetes fenyegetések elleni biztonságon is.

Már magyar nyelven is elérhető az ArchiCAD 23

A legszembetűnőbb újdonság, hogy indításkor egy új párbeszédablak fogad minket, amellyel több terv megnyitása is gyorsabb, egyszerűbb lett. A másik, ami azonnal feltűnik, hogy a tervezés eszköztárban megjelent az áttörés eszköz. Ez jelentősen gyorsítja és egységesíti az áttörések létrehozását, kiváltja például az ablak eszközben található üres nyílás típust. Nagyszerű lehetőség, hogy az áttörés korlátlan számú modellelemen át tud hatolni.

Az ArchiCAD-ben legelőször a függönyfal volt hierarchikus elem, a 21-es verzióban ezt követte a lépcső és a korlát. A 23-as verziótól kezdve az oszlop és a gerenda is hierarchikus elem lett. Ezzel új lehetőségek nyílnak meg; a beállítások és a módosítások is könnyebbek lesznek. Lehetővé vált például a változó keresztmetszetű pillérek és gerendák egyszerű modellezése; a csatlakozások szabad beállítása. Sokkal több ábrázolási lehetőséget kaptunk a gerendák alaprajzi megjelenítésében, de választhatunk hibrid megjelenítést is. Hasonlóan bővültek a lehetőségeink az áttörések 2D dokumentációja esetén.

Megújult a lapsáv, megjelent rajta a műveletközpont, és a lapok előnézete funkció. Az ArchiCAD 23 megkapta a legújabb CineRender motort, az R20-as verziót. Ezáltal a fotóink és videóink gyorsabban és szebben készülnek el. Frissült a beépített felületkatalógus, az elérhető textúrák nagyobb felbontásúak, modernebbek, aktuálisabbak lettek. A könyvtárak is módosultak, továbbfejlesztették például a liftet, a rámpát és a függönyfal ablakokat is.

A magyar nyelvű AutoCAD 2020 újdonságai

Megjelent az AutoCAD 2020-as, amelynek már a magyar fordítása is elérhető. A megszokott módon az AutoCAD Map 3D 2020 és az AutoCAD Civil 3D 2020 érhető még el magyarul; a többi verzió, például az AutoCAD Architecture 2020, az AutoCAD Electrical 2020 vagy az AutoCAD for Mac fordítását nem tervezik.

Az alkalmazást megnyitva azonnal szembetűnő változás, hogy a rajzterület, a szalag és az ikonok színe (és háttérszíne) megváltozott. A kontraszt ezáltal optimálisabb, tehát a sötétebb rajzok láthatósága, élessége sötét téma esetén is jobb lett, ugyanakkor a szemünket továbbra is igyekszik kímélni. A világos hátterű világos rajzok láthatósága szintén optimálissá vált. A gyorselérés eszköztáron megjelent két újabb ikon: a „megnyitás a webes és mobilalkalmazásból”, illetve a „mentés a webes és a mobilalkalmazásba” parancs. Ezek a parancsok sok felhőszolgáltatást ismernek, tehát még egyszerűbb lesz fájljaink kezelése.

Teljesen új a „Blokkok” paletta, amely egyrészt grafikusan és szűrhetően mutatja az aktuális vagy egy másik rajz blokkjait, másrészt a blokkok „fogd és vidd” technikával is beszúrhatók a rajzba. Szintén újdonság a blokkok palettán az „elhelyezés ismétlése” kapcsoló, amelynek segítségével sokat gyorsult a blokkok rajba illesztése. Ezeknek megfelelően a blokkokkal kapcsolatban 5 darab módosult illetve új paranccsal találkozhatunk, valamint 4 új rendszerváltozó is megjelent.

A „geometria mérése” (GEOMMÉR) parancs új „gyors” opciójával a méretvonalak és méretszövegek elhelyezése sokkal kevesebb időnket veszi igénybe. Az előző verzióban megjelent „DWG összehasonlítás” funkció is sokat fejlődött. Újdonság a szalagon a „Kezelés” fülön a „Letisztítás” panel, amelynek legnagyobb gombja a rendkívül hasznos „Nem tisztítható elemek keresése” parancs. Ezentúl erről a panelről is kiadhatjuk a „Tisztítás” parancsot, amelynek párbeszédablakát áttervezték, áttekinthetőbbé tették. Még nem teszteltem, de a fejlesztők állítása szerint sokat javítottak a szoftver teljesítményén és a biztonságán is. A fájlformátum nem változott, tehát az AutoCAD 2020 alapértelmezett fájlformátuma a továbbra is a DWG 2018-as.